Buitenspelen? Ja, natuurlijk!

Buitenspelen is leuk! Maar er is meer. Uit veel onderzoeken blijkt dat buitenspelen ook heel belangrijk is voor opgroeiende kinderen

Buitenspelen is leuk! Maar er is meer. Uit veel onderzoeken blijkt dat buitenspelen ook heel belangrijk is voor opgroeiende kinderen. Het is een essentiële vorm van bewegen waardoor de kans op overgewicht vermindert. Ook bevordert buitenspelen de ontwikkeling van sociale, cognitieve en motorische vaardigheden van kinderen. Het is niet voor niets dat het recht op (buiten)spelen is vastgelegd door de Verenigde Naties in het Kinderrechtenverdrag.

Als baby’s en peuters ervaren hoe leuk het is om buiten te spelen, zijn ze op latere leeftijd eerder geneigd dit te doen. Jong geleerd, is oud gedaan. Buitenspelen is in aanraking komen met de natuur, omgaan met een vrije situatie waarin je met anderen in contact komt en vaak samen een activiteit onderneemt. Bij buitenspelen leert je kind als het ware uit zichzelf; het initieert zelf of met anderen een activiteit waardoor de betrokkenheid groot is. Buitenspelen is een bron van inspiratie en plezier. Niet alleen de pedagogisch medewerkers en/of leerkrachten van je kind hebben daarbij een belangrijke rol, ook als ouder kun je met buitenspelen de ontwikkeling die je kind al spelend en bewegend doormaakt, stimuleren. 

De voordelen van buitenspelen
•    Het is goed voor de grove motoriek
•    Het is gezond
•    Het is een prima middel tegen overgewicht
•    Je kind kan er zijn of haar energie in kwijt
•    Het is sociaal, want je kind speelt met andere kinderen
•    Het is goed voor het zelfvertrouwen
•    Je kind wordt er blij van 
•    Je kind ontdekt spelenderwijs de wereld om hen heen
•    Je kind leert zijn of haar grenzen kennen en verleggen
•    Het soms noodzakelijke aan- en uitkleden is gewoon ook een leuke en leerzame activiteit
•    Het verbetert de leerprestaties

Een paar voorbeelden
Buiten zijn andere geuren en kleuren. Buiten nodigt uit tot grotere, grovere en snellere bewegingen (rennen, hinkelen, fietsen), tot ontdekken van levende en dode natuur (insecten, vogels, planten, vlinders, vallende bladeren, dorre bloemen), tot omgaan met en ontdekken van de mogelijkheden van wisselende en minder te beïnvloeden omstandigheden zoals licht, schaduw, zon, kou, regen, sneeuw en wind (over je schaduw springen, sneeuw eten, regen op je tong, blaadjes vangen, windmolentjes, slingers in de boom). Buiten liggen de materialen voor het oprapen, verschillen de associaties van die van binnenshuis wat inspireert tot fantasiespel, tot grote dingen ondernemen en met je handen creëren. Er ontstaat bekendheid met natuurlijke bouwstoffen, kinderen leren meten en schatten en doen spelenderwijs technisch, mathematisch en ruimtelijk inzicht op.
Buiten zijn de uitdagingen die je kind in zijn of haar spel tegenkomt vaak anders dan binnen. Zo val je eerder (en harder) als je rent, kun je een (te zware) tak makkelijk op je tenen laten vallen, et cetera. Om deze manier leert je kind omgaan met (kleine) risico’s. Dat maakt hem of haar zelfstandig, vergroot het zelfoplossend vermogen en nodigt uit tot samenwerking.


Ook belangrijk voor baby’s 
Ook voor je baby is het buiten zijn een verruimende ervaring. De wind langs de wangen, ritselende blaadjes boven de kinderwagen, de warmte en het licht van de zon, de koelte en donkerte van schaduw, geuren, kleuren…. Maar ook lekker kruipen over het gras, in het zand en over tegels, steentjes, bloemen, insecten of kastanjes op je pad, de oneindige lucht, anders klinkende geluiden, te veel om op te noemen! Groot succes voor kruipende en net lopende baby’s is een met gras begroeide bult. Een uitdaging om omhoog te lopen en natuurlijk - iets te snel - lopend of rollend naar beneden. Prachtige ervaringen op een leeftijd waarin alles intensief wordt beleefd!

Met medewerking van Wesley Maaskant, docent lichamelijke opvoeding bij PIT kinderopvang & onderwijs.

Meer weten? 
Kijk op http://www.vadersenmoeders.nl/speelhoek/buitenspelen.htm, 
https://www.jmouders.nl/vrije-tijd/spelen/buitenspelen en http://www.jantjebeton.nl/over-ons/de-kracht-van-buitenspelen/.

PIT buitenspelen PIT buitenspelen