De ontwikkeling van je kleuter

Zodra je kind vier jaar is, gaat hij of zij naar groep 1. Je kleuter ontwikkelt zich razendsnel...

Zodra je kind vier jaar is, gaat hij of zij naar groep 1. Je kleuter ontwikkelt zich nu razendsnel. Er zijn vijf ontwikkelingsgebieden:

•           Motorisch
•           Sociaal-emotioneel
•           Spraak en taal
•           Cognitief
•           Lichamelijk

 

Motorisch

De fijne motoriek van je kind wordt steeds beter. Het spelen met kleiner materiaal helpt deze motoriek verder te ontwikkelen. Je kind kan knoopjes en ritsen open- en dichtmaken, gerichter tekenen en ‘schrijven’. Helpen in huis is heel normaal op deze leeftijd. Ook de grove motoriek ontwikkelt zich verder. Je kind leert hinkelen, gooien en vangen, klimmen en springen. Ook gaat het fietsen met zijwieltjes beter en kan het ineens ook zo maar zijn dat het zonder lukt.

 

Sociaal-emotioneel

Je kind is goed in staat de dagelijkse routine te begrijpen. Eigenlijk groeit en bloeit je kleuter erdoor, want het biedt rust en veiligheid. Ook is het voor je kind fijn om regels te hebben, want die geven duidelijkheid en structuur. Daarnaast vindt je kind het steeds belangrijker om bij een groep te horen; hij of zij leert dat niet alles alleen maar om hem of haar draait.

 

Spraak en taal

Wat betreft de taalontwikkeling leert je kind vier tot zes nieuwe woorden per dag. Zijn of haar zinnen worden langer en gecompliceerder. Je kind kan nu bedenken: ‘wat gebeurt er als…’ en in verschillende situaties de taal aanpassen. Ook snapt hij of zij wat een woord betekent en begint tegenstellingen te begrijpen. Bovendien kan je kleuter logische stappen in een opdracht onthouden en begrijpen. Misschien is de uitspraak van woorden nog niet altijd kloppend, maar ook vreemden kunnen je kind nu uitstekend volgen.

 

Cognitief

Het basisonderwijs vraagt verschillende vaardigheden van je kind. Denk aan leren, onthouden, denken en redeneren. Je kind pikt op allerlei manieren informatie op en verwerkt deze via een variatie aan opdrachten en werkvormen. Op een later moment kan hij of zij de opgeslagen informatie weer inzetten om nieuwe opdrachten uit te voeren. Deze ontwikkeling is niet heel duidelijk zichtbaar en uit zich met name bij de andere ontwikkelingsgebieden.

 

Lichamelijk

Fysiek zakt de groei van je kind ten opzichte van de peuterfase een beetje in. De benen worden in verhouding korter omdat de romp sneller groeit. Het hoofd groeit nu minder snel.

 

Eigen wijze

Ieder kind is uniek, gemiddelde kinderen bestaan niet. Houd dus in het oog dat je kind zich in zijn of haar eigen tempo en op zijn of haar eigen wijze ontplooit. Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kleuter kun je dat natuurlijk altijd aankaarten bij de leerkracht(en) en of pedagogisch medewerker(s) van de bso.

 

Meer weten?
http://www.kijkopontwikkeling.nl/kleuter-schoolkind/

kleuter kleuter