(Voor)lezen? Ook digitaal!

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby zijn voorgelezen, meer plezier hebben in lezen en...

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby zijn voorgelezen, meer plezier hebben in lezen en gemotiveerder zijn om te leren lezen. Ze zijn op latere leeftijd taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes in het onderwijs dan kinderen die niet of heel weinig zijn voorgelezen.

 

Ontdekken

Voor je kind begint het allemaal met boekjes van zachte materialen, later van karton of stevig papier. Is je kindje nog heel klein, dan gaat het erom dat hij of zij een boek met alle zintuigen kan ontdekken: kijken, voelen en zelfs proeven! Vanaf een jaar of twee kun je ook voorlezen via digitale prentenboeken en kinderboekenapps. Naast kwalitatief goede voorleesboeken vormen deze een waardevolle bijdrage aan het voorleesplezier en daarmee aan de taal- en leesontwikkeling van je peuter en kleuter. Papieren boeken en digitale media versterken elkaar. Door ze afwisselend te gebruiken, ontstaan een goede wisselwerking en nóg meer leesplezier.

 

Voordelen

Goede digitale boeken geven vooral extra non-verbale informatie. Beweging en muziek sluiten aan bij wat de tekst vertelt. Soms helpen beelden beter dan het statische plaatje in het papieren boek om een voorstelling bij de tekst te maken en moeilijke woorden als bijvoorbeeld ‘verlegen’ te begrijpen. Geanimeerde boeken met beweging en de mogelijkheid om in te zoomen geven je kind meer hints om moeilijke woorden aan beelden te koppelen. Dat lukt beter dan met papieren boeken met stilstaand beeld. Een ander voordeel van digitale prentenboeken is dat ze goed de aandacht van je kind weten vast te houden. Het beeld zoomt in op onderdelen die op dat moment in de tekst van belang zijn en leidt vervolgens de aandacht van je kind naar een andere gebeurtenis. Daardoor vervelen digitale prentenboeken minder snel dan papieren versies. Muziek wordt gebruikt om een verdrietige of vrolijke gebeurtenis in het verhaal te accentueren. Op deze manier kunnen digitale boeken het verhaalbegrip en de taalontwikkeling van je kind ondersteunen. Ook bij het leren van een nieuwe taal hebben kinderen veel baat bij multimedia.

 

Waaraan herken je een goed digitaal prentenboek?

Een digitaal prentenboek van goede kwaliteit:

• heeft niet te veel toeters en bellen, maar gebruikt extraatjes om het verhaal te ondersteunen

• is meeslepend en houdt de aandacht van je kind vast

• laat muziek en beeld aansluiten bij het verhaal

• heeft een positief effect op het taalbegrip van je kind

• is erg leuk om samen (voor) te lezen!

 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een app?

 Een goede app is:

• aantrekkelijk: de app of site is leuk, overzichtelijk en visueel aansprekend, heeft een simpel startscherm en een heldere navigatie met duidelijke iconen, past bij de belevingswereld van je kind en staat niet vol reclame.

•  betrouwbaar: de site of app heeft een (voor je kind lastig te bereiken) oudergedeelte met informatie en geeft voorafgaand aan het downloaden informatie over niveau en doel.

•  gebruiksvriendelijk: de site of app voorkomt dat je kind op verkeerde pagina’s terechtkomt (zoals aankooppagina’s), stimuleert de betrokkenheid van jou als ouder en heeft een korte laadtijd, weinig tekst en veel visuele en auditieve navigatie.

 

Deze criteria worden ook gebruikt door de jury’s van de Gouden Apenstaart en de Media Ukkie Award (www.mediaukkies.nl). Ook zijn ze het uitgangspunt van de beoordelingen op www.digidreumes.nl. Het leuke van een app is dat je deze in combinatie met het papieren boek kunt toepassen. Nog een tip: check altijd of de app technisch geschikt is voor het apparaat waarop je het wilt gebruiken!

 

Meer weten?

www.mijnkindonline.nl

www.boekstart.nl/tips/digitale-prentenboekenen-apps/

www.digidreumes.nl

www.bibliotheek.nl/kids

http://www.cubiss.nl/samen-wijs-met-media

www.kennisnet.nl/mediawijsheid

www.mybee.nl

www.mediasmarties.nl

 

(digitaal) prentenboek (digitaal) prentenboek