Slaap, kindje, slaap

Of je nu jong of oud bent, het is belangrijk om goed en voldoende te slapen. Tijdens je slaap..

Of je nu jong of oud bent, het is belangrijk om goed en voldoende te slapen. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich en verwerk je gebeurtenissen die je overdag hebt meegemaakt. Voor je kind is goed en voldoende slapen ook nog eens extra van belang voor de ontwikkeling van zijn of haar lichaam en hersenen.

Groei

Als je kind slaapt, worden nieuwe groeihormonen aangemaakt om beschadigde cellen te herstellen en dode cellen te vervangen. Dit gebeurt vooral als je kind zich in een diepe slaap bevindt. Slaapt je kind slecht, dan brengt hij of zij relatief weinig tijd door in een diepe slaap waardoor er een groeiprobleem zou kunnen ontstaan. De hersenen groeien met name in de Rapid Eye Movement ofwel REM-fase. Baby’s en kinderen brengen relatief gezien veel meer slaaptijd door in deze REM-fase: wel de helft van hun slaaptijd. In deze tijd groeien de hersenen en verwerkt je kind de gebeurtenissen van de dag. Heeft je kind voldoende nachtrust, dan heeft dat een positief effect op de concentratie en dat helpt hem of haar om zich overdag beter te focussen.

Voldoende slaap?

Wordt je kind uit zichzelf wakker en zie je dat hij of zij zich overdag goed voelt, dan slaapt je kind voldoende. Moet je kind ’s ochtends steeds wakker worden gemaakt en/of in het weekend bijslapen, dan komt hij of zij slaap tekort.

Het kan regelmatig voorkomen dat je kind moeite heeft om in slaap te komen of om door te slapen. Aan jou de uitdaging om achter de reden hiervoor te komen. Soms is een oplossing heel eenvoudig, bijvoorbeeld door wat te drinken, even naar het toilet te gaan of een lampje aan te doen. Soms ligt je kind na te denken over dingen. Toon dan begrip voor de zorgen die je kind heeft, maar ga er niet te diep op in en zeg dat je er de volgende dag samen een oplossing voor gaat bedenken.

Als slapen voor je kind een probleem wordt dat niet zo gemakkelijk is op te lossen dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

 

Meer weten?

Kijk voor informatie over de werking van de slaapcyclus op: https://www.inslaap.nl/begrijpend-slapen/slaapcyclus-werking-slaapcyclus/ of bestel de folder over hersenen en slaap van de Hersenstichting via https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/de-hersenen/gezonde-hersenen/slaap/slaap

lekker slapen lekker slapen