Mijn kind wil een huisdier

‘Ik wil een hond, ik wil een hamster, een konijn of een parkiet.’ Een bekende tekst uit...

‘Ik wil een hond, ik wil een hamster, een konijn of een parkiet.’ Een bekende tekst uit een liedje van Kinderen voor Kinderen over het graag willen hebben van een huisdier. Maar hoe komt het dat kinderen zo graag een huisdier willen hebben?

We zien vaak dat kinderen een sterke band opbouwen met een huisdier, voor sommigen is het zelfs één van de belangrijkste relaties in hun leven. Ze kunnen geheimen delen met een huisdier. Zo oefenen zij in het opbouwen van een veilige en speciale vriendschap waar zij later in intermenselijke contacten ook profijt van kunnen hebben.

Andere voordelen voor kinderen die een goede band met een huisdier hebben zijn:

- Minder groot risico op een depressie

- Minder stress of agressie

- Minder eenzaamheid

- Extra gevoel van blijdschap

- Meer eigenwaarde

- Een verhoogd gevoel van veiligheid

Voordat je een huisdier neemt, is het belangrijk te bedenken aan welk dier je kind zich het best zal hechten. Jongere kinderen bouwen makkelijker een band op met een dier dat soortgelijk gedrag vertoont als mensen, zoals een hond of een kat. Vanaf de leeftijd van ongeveer 11 jaar kunnen kinderen zich ook hechten aan bijvoorbeeld vogels of vissen.

Met een huisdier creëren kinderen niet alleen een emotionele band, maar ze leren ook om te zorgen voor een ander. Ze kunnen dit zo goed oefenen en raken gemotiveerd om voor iemand of iets te zorgen. Daarnaast leren ze zich inleven in de gevoelens van een ander en gaan ze beter aanvoelen wat die ander nodig heeft. Eigenschappen die later in het leven ook goed van pas komen.

De praktijk wijst uit dat kinderen vanaf tien jaar meer voor hun eigen huisdier zorgen dan jongere kinderen. Het is dan ook belangrijk goede afspraken over het verzorgen te maken voordat er een huisdier komt. Wie laat de hond uit? Wie maakt het hok schoon en hoe vaak? Natuurlijk is het, behalve leerzaam, vooral ook heel leuk, gezellig en lief om een beest(je) in huis te hebben!

huisdieren huisdieren