Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Wat kun jij doen?

Jaarlijks hebben naar schatting 90.000 tot 127.000 kinderen in Nederland te maken met emotionele en/of fysieke mishandeling en/of seksueel misbruik. In elke onderwijsgroep zit gemiddeld één kind dat thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt. Schokkende cijfers. De gevolgen van kindermishandeling zijn groot en vaak levenslang. Deze kinderen hebben een verhoogde kans om tijdens hun jeugd of volwassenheid psychische en andere gezondheidsproblemen te ontwikkelen, komen vaker in aanraking met verslaving en criminaliteit en vallen vaker uit in het onderwijs en/of op het werk.

Hoe herken je kindermishandeling? Dit is niet altijd gemakkelijk. Vaak denken we bij blauwe plekken, een onverzorgd uiterlijk en/of gedragsproblemen aan mishandeling, maar deze signalen kunnen ook duiden op andere problemen. Ook is het een misvatting dat als er geen signalen bij een kind zijn, er niets aan de hand is. Een kind kan het goed doen of goed lijken te doen, terwijl de situatie thuis onveilig is en de risico’s op kindermishandeling groot zijn. Kinderen kunnen zich dan juist terugtrekken of onopvallend gedrag vertonen.

Kindermishandeling, je kunt er wat aan doen!

Kindermishandeling signaleren en aanpakken is omgeven door twijfels en onzekerheden. Zie ik het wel goed? Wat als mijn zorgen onterecht zijn? Wie ben ik om me ermee te bemoeien? Toch is het belangrijk zo snel mogelijk in actie te komen, jij kunt namelijk het verschil maken voor een kind dat slachtoffer is. Bij het vermoeden van kindermishandeling in je omgeving kun je het volgende doen:

- wees er voor het kind

- praat met de ouder(s) of met het kind zelf. Besef dat kindermishandeling vaak het gevolg is van onmacht (zei ook onze blog (https://bit.ly/32JVR8H) hierover)

- vraag advies aan Veilig Thuis. Daar kun je je zorgen delen als het gaat om vermoedens van kindermishandeling. Een medewerker van Veilig Thuis bespreekt de situatie met je en bepaalt samen met jou de vervolgstappen

- doe een melding van kindermishandeling bij Veilig Thuis. Dit kan eventueel anoniem, dat wil zeggen dat de ouders van het kind niet te weten komen van wie de melding afkomstig is.

Hoe werkt het bij PIT?

Wij hebben een coördinerende aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld die voor heel PIT zorgt voor actualisatie van het beleid en voor scholing. Op al onze kindcentra is er minimaal één aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld aangesteld. Bij een vermoeden van kindermishandeling zetten we in samenspraak met deze aandachtsfunctionaris de meldcode met afwegingskader in gang. Deze meldcode (https://www.pit-ko.nl/pg-26447-7-101320/pagina/meldcode-huiselijkgeweld.html) bevat een stappenplan. Hierin staat wat de professional moet doen als vermoed wordt dat een kind thuis in de knel zit. We brengen de feiten/signalen duidelijk in beeld, er vinden gesprekken met de ouder(s) plaats, waar nodig wordt hulp ingezet en als de situatie niet verbetert, kan er worden besloten dat we een melding van kindermishandeling bij Veilig Thuis indienen. Op basis van zo’n melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept de hulp in van lokale hulpverleners, zodat het gezin geholpen kan worden.

Meer weten?

Veilig Thuis: www.veiligthuis.nl (http://www.veiligthuis.nl) of 0800 - 2000

Bij signalen van huiselijk geweld en/of kindermishandeling: ikvermoedhuiselijkgeweld.nl (http://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl) 

 

 

Kindermishandeling wat kun je doen Kindermishandeling wat kun je doen