Hoe houd je het thuis leuk in tijden van corona?

Van jullie vaste ritme waarin je kinderen naar de opvang en/of het onderwijs gaan, naar...

Van jullie vaste ritme waarin je kinderen naar de opvang en/of het onderwijs gaan, naar je kinderen helemaal thuis. Dat is een flinke verandering voor jezelf, maar zeker ook voor je kinderen. Hun dagen zien er anders uit en ook zij moeten hierin een nieuw ritme vinden. Het ene kind kan beter omgaan met veranderingen dan het andere, maar voor jou als ouder is het van belang om elk kind zoveel mogelijk duidelijkheid en structuur te bieden.

 

Rust

Structuur is een terugkerend ritme gedurende de dag, maar ook gedurende de week. Het is een vaste volgorde van dingen die zich in een bepaald ritme herhalen. Dit ritme maakt het leven voorspelbaar, waardoor kinderen overzicht ervaren. Zij krijgen hierdoor zelfvertrouwen en rust, omdat ze weten wat gaat komen en dat geeft hun de ruimte om zich verder te kunnen ontwikkelen. Zo krijgen kinderen meer van hun huiswerk binnen op een rustige dag in vergelijking met een dag vol onrust.
 

Doel
Het ritme waarin kinderen naar de kinderopvang, het onderwijs, zwemles, sportclub of vereniging gingen, bracht voor elke dag een doel. Door het wegvallen van deze gebeurtenissen, hebben de dagen een minder duidelijk doel. Kinderen kunnen zich dan gaan vervelen, waardoor ze misschien meer ruzie zoeken of juist op de bank gaan hangen. Welke activiteit je dan ook als ouder aanbiedt, het kind zal er minder of geen zin in hebben. Om dit te voorkomen, is structuur het sleutelwoord.
 

Houvast

Structuur betekent niet dat kinderen helemaal vast gepland worden. Het zijn vooral kaders die je je kinderen biedt, zoals vaste eettijden, speeltijd en duidelijke afspraken over de onderwijstaken. Plan hierin ook momenten voor activiteiten met elkaar. Zo krijgen je kinderen houvast en weten zij wat van hen verwacht wordt. Een paar tips:

- Houd vaste tijden aan

- Schrijf die op een kalender of maak - samen met je kinderen - een groot bord waarop je de activiteiten verbeeldt of verwoordt. Hiermee maak je voor jullie allemaal zichtbaar wat wanneer moet gebeuren. Denk hierbij aan tijden voor eten, spelen, douchen, onderwijs en slapen

- Gebruik duidelijke taal, wees helder

- Volg één lijn met je partner tegenover je kinderen. Ben je het een keer niet met elkaar eens? Bespreek dit dan samen, in afwezigheid van je kinderen. Zo krijgen zij vooral mee welke duidelijke afspraken gelden in huis en dat maakt het makkelijker deze na te komen

Veel succes en plezier met elkaar!

 

 

Thuis ritme en structuur Thuis ritme en structuur